Extrainkomster.nu

Domäner-inskaffning och användning

Hem > Domäner-inskaffning och användning

Domäner-inskaffning och användning

Domännamn

En domän är, enkelt förklarat, ett namn till en webbsideadress. I adressen är www.extrainkomster.nu är extrainkomster domännamnet under toppdomänen .nu, tillsammans bildar de själva domänen. En domän skaffar man genom ett webbhotell och på domänen kan man sen placera sin egen hemsida om man så önskar.

Hur skaffar jag min egen domän?

För att köpa sin egen domän behöver man först registrera sig hos något av de webbhotell som erbjuder den toppdomänen (ändelsen) man är intresserad av. Att öppna ett konto för att enbart ha domäner på, är oftast kostnadsfritt och det finns sällan någon gräns för hur många domäner man får ha. När man har ett eget konto är det dags att söka efter en lämplig domän.

Vilket domännamn bör jag skaffa?

När man väljer domän är det viktigt att man noggrant tänkt igenom vilken typ av domän som passar bäst till ens ändamål, man bör ta hänsyn till följande innan man bestämmer sig:

  • Toppdomän (ändelse). I Sverige är .se den allra vanligaste toppdomänen följt av .nu och .com. Alla dessa lämpar sig väl för den svenska marknaden.
  • Domänens sammansättning och längd. Ska den exakt matcha produktens namn eller ska den vara kort och lätt för kommande besökare att komma ihåg? Kanske vill man ha ett domännamn som man vill få alla att förknippa med ens produkt eller hemsida.
  • Hur man ska skaffa besökare till sin sida. Om man vill ha så kallad organisk trafik via någon sökmotor, exempelvis Google, är det klokt att välja en domän som matchar eller innehåller de sökord man tror att folk söker på. Om man planerar att annonsera för att få besökare så spelar domännamnet inte en lika stor roll även om ett kort och relaterat namn får besökaren att känna sig tryggare.

Vad kostar en domän?

Hur mycket man får betala för sitt domännamn beror på vilken registrar samt vilken toppdomän man väljer. Det skiljer sig inte speciellt mycket mellan olika registrarer men några 10:or kan man spara. Man bör även hålla utkik efter eventuella kampanjer hos de svenska webbhotellen. Dessa kommer med jämna mellanrum och ibland kan man hitta .se- och .nu-domäner för 10:-.

Den kostnad man betalar för domänen vid anskaffandet täcker normalt årsavgiften för det första året, den ska sedan förnyas årsvis och avgiften då motsvarar normalt sett avgiften man betalade vid registreringen. Om man köpte en domän till rabatterat pris kommer det garanterat vara dyrare vid förnyelsen. Det är viktigt att ta kommande årsavgifter i beräkningen när man börjar köpa på sig domäner, i längden blir det oftast dyrare än vad man räknat med från början.

Vad får man använda domänen till?

När man skaffat sin egen domän står det en fritt att använda domänen nästan som man vill. Man får i princip använda sin domän hur man vill med följande begränsningar:

  • Man får inte, genom hur man använder domänen, bryta mot svensk lag.
  • Man får inte använda domänen i ond tro, vilket betyder att man till exempel använder den för att dra nytta av en konkurrents namn eller ett annat varumärke.
  • Det innehåll man placerar på sin domän får inte heller strida mot någon upphovsrätt eller copyright. Tänk på att endast använda egna bilder eller bilder som du köpt på någon sida. Vad gäller texter och bilder kan det i vissa fall vara tillåtet att använda sådana från andra sidor, kontrollera alltid med innehavaren vad som gäller.

SENASTE TIPSEN