Hem > Vad är ett tjänstepensionsavtal?
Tjänstepensionsavtal är en del av din pension som betalas av din arbetsgivare, som sedan kommer ligga som grund för din personliga ekonomi när du slutligen går i pension. Tjänstepensionsavtal kan se olika ut beroende på flera faktorer som till exempel om du jobbar privat eller kommunalt. Vill du veta mer om vilka tjänstepensionsavtal som finns kan det vara smart att kontakta en expert inom området. De kan både kolla upp vilket pensionsavtal du själv har samt ge dig ytterligare information och du vill veta mer.
Det som kan vara värt att tänka på är att tjänstepensionen alltid finns inom ett kollektiv avtal, däremot är det inte alltid säkert att det ingår hos en privat arbetsgivare. Därför är det alltid viktigt att kolla vad som gäller innan du tecknar ett nytt jobb.
I snitt går runt 4% av din månadslön direkt till din tjänstepension. För att veta exakt vilken procent som gäller i ditt fall rekommenderar vi dig att kontakta företaget du jobbar på eller bolaget som administrerar era pensioner. Vill du räkna ut hur mycket som betalas in till din pension varje månad så har pensionsmyndigheten en smidig kalkylator som hjälper dig räkna ut ditt personliga belopp.
Beloppet som sätts in via ditt tjänstepensionsavtal ökar i samband med din lön upp till 42 625 kr. Om du har en lön högre än 42 625 kr så avsätt 30% av beloppet över den gränsen direkt till din tjänstepension.
En Tjänstepensionsutbildning är en skräddarsydd pensionsutbildning anpassad för ett specifikt tjänstepensionsavtal. Företag kan boka en anpassad tjänstepensionsutbildning skräddarsydd för att passa just ert företag. Om ert företag har ett kollektivavtal så finns det redan kurser anpassade för er och kursen hjälper er att få en grundläggande förståelse gällande de vanligaste pensionsfrågorna.
Det finns även en mängd olika sorters pensionsutbildning. Inte bara relaterat till om det är ett kollektivavtal eller privat utan även utbildningar som till exempel fokuserar på hur du ska tänka med placeringen av din pension eller hur du lägger upp din budget efter att du har gått i pension. Några exempel på inriktningar på olika pensionsutbildningar hittar du på listan här nedanför.
• Planera inför din pension
Dessa kurser brukar oftast rikta sig mot individer som snart ska gå i pension och vill få hjälp med att planera sin ekonomi efter att de har slutat jobba.
• Arbetslivet
Dessa kurser är mer generella och riktar sig till alla som vill lära sig mer om pensionssparande oavsett om du just klivit in i arbetslivet, bytt jobb eller helt enkelt vill lära dig mer.
• AP-fonderna
Lär dig mer om den allmänna pensionen och vilka delar den består av.
• Bostadstillägg
Dessa utbildningar är specifikt riktade mot pensionärer och vilka förutsättningar som krävs för att man ska ha rätt till bostadstillägg.