Extrainkomster.nu

Har domäner ett värde?

Hem > Har domäner ett värde?

Har domäner ett värde?

Värde på domän

Självklart har domäner ett värde men att sätta upp några riktlinjer för prissättning är i princip omöjligt. Den kanske mest komplexa frågan som så ofta ställs i domänbranschen är; “Hur mycket är min domän värd?” Detta går naturligtvis inte att svara på men det finns en del aspekter i domänen som kan titta på för att bilda sig en uppfattning om dess generella värde.

 

Domänens längd

Man kan säga att korta domäner har en tendens att vara mer värda än de lite längre. Detta om man enbart ser till längd, en generisk domän kan ofta vara mer värd än en kort domän som inte är generisk. Man får även ta i beaktning huruvida domänen är lätt att komma ihåg eller inte, här finns en fördel i att domänen är kort då den blir enklare att komma ihåg.

Man kan även se att korta domäner köps upp av större företag för att brukas till deras hemisdor, då större företag ofta har en god köpkraft tenderar detta att bidra till ett ökat värde för de korta domänerna. Domäner innehållandes 1-3 tecken är oftast de mest åtråvärda om man ser till det generella hos domänspekulanter.

Domänens Tld i kombination med domänens språk

Vilken ändelse domännamnet har i kombination med vilket språk den är på kan anses som en parameter för värdering. Om en domän under .com består av ett generiskt engelskt ord är den mer värd än ett svenskt ord under toppdomänen .com.

Den Tld som det handlas allra mest med är .com, där finns även de stora pengarna att tjäna. Marknaden börjar dock att mättas, prisutvecklingen på andrahandsmarknaden för .com-domäner har planat ut de senaste åren. Det är inte lika lätt att köpa “rätt” domännamn för att sedan sälja det vidare till dubbla priset ett år senare.

Den toppdomäns marknad som ser bäst ut framöver är faktiskt .nu-domänen. Nyligen har Stiftelsen för infrastruktur, iis.se tagit över driften av .nu. Det har medfört lägre avgifter för ägarbyte samt en enklare administration kring ägarbyte och teknik för domänen. Under denna toppdomän finns fortfarande en hel del “bra” namn lediga att registrera. I Sverige, Danmark och Holland är domänen särdeles populär då “nu”, på alla dessa språk betyder samma sak.

Är domänen generisk?

När man pratar om huruvida en domän är generisk eller ej menar man på om den består av ett riktigt ord eller inte. En domän som är generisk tenderar att ha ett mycket högre värde än domäner sammansatta av olika bokstäver eller påhittade ord. Detta är för att dessa typer av domäner attraherar en större publik och har därmed i högre utsträckning potentiella köpare. Generiska namn under, i språk, matchande Tld är riktiga guldklimpar.

Domänens historia

Vad domänen har använts till tidigare kan vara av yttersta vikt för domänspekulanter. Då tittar man bland annat på inom vilken bransch domänen har använts. Är det inom en bransch där man själv har intresse kan det vara ett fint klipp. Då kan man dra nytta av domänens historia och med dess inkommande länkar. Många använder dessa typer av domäner för att boosta sina egna sidor antingen genom att vidarebefordra domänen till sin egen sida eller genom att länka från domänen till sin sida.

Det har blivit vanligt att registrera domäner som tidigare använts men inte förnyats av den dåvarande ägaren, till detta kan man använda så kallade snapback-tjänster som hjälper en att registrera domänen precis när den släpps fri. Vid dessa frisläppanden tenderar domäner med många inkommande länkar samt domäner med hög pagerank att vara mest eftertraktade. Kontrollera nyligen släppta domäner med dess pagerank här: expireddomains.net

Domänens pagerank

Pagerank är ett värde en domän får till följd av hur många som länkar till den samt hur populär sidan är. Att få länkar från andra sidor till sin egen domän är av största betydelse för att kunna placera sig högt i sökmotorernas sökresultat. Att få länkar från sidor som har hög pagerank medför att ens egen sida och domän får ett högre värde hos sökjättarna. En del domänspekulanter tittar enbart på vilken PR domänen har innan de bestämmer sig för ett köp.

SENASTE TIPSEN