Extrainkomster.nu

Jobba som skribent

Hem > Jobba som skribent

Jobba som skribent

Gillar du att skriva och samtidigt känner dig bekväm och relativt bevandrad inom många områden kan du säkert hitta något skribentjobb som kan inbringa några extra slantar. Du kan även hitta jobb som content writer om du är specialist inom något specifikt område, då det kan dock vara svårare att hitta någon som är villig att betala för dina expertkunskaper. Viktigt inom all content writing är att texterna som produceras är unika, de får alltså inte på något sätt vara kopierade eller plagierade från annan sida eller annat skrivet material.

Var finns jobben som skribent eller content writer?

När man letar jobb som skribent gäller det att vara skärpt och snabb, då konkurrensen ofta är hård gäller det att snabbt söka något när man ser det. Arbetsgivarna tenderar att snabbt anställa och delegera uppdrag och har sällan tid för långa urvalsprocesser där sökandes kunskaper vägs mot varann.

En grupp som ofta söker skribenter för produktion av innehåll är olika webmasters som behöver content till sina hemsidor. Detta eftersom de själva ofta är väldigt upptagna med kodande och annat administrativt kring sin sida. Denna grupp når du via olika forum för webmasters, där annonseras med jämna mellanrum efter kompetenta skribenter. Ofta kan man få jobb som skribent på uppdragsbasis men ibland på längre sikt. Exempel på forum där du kan hitta dessa typer av annonser är:

Det finns även företag och webbsidor som samlar alla skribenter på ett ställe, sedan delas skrivuppdragen ut till den medlem som har de bästa och mest relevanta kunskaperna inom det, av kunden, beställda ämnet. Störst i denna kategori är Contentor där man kan köpa färdiga artiklar inom olika ämnen. Du kan även registrera dig som frilansare hos Content Central och bestämma egna priser på dina artiklar och börja jobba som skribent online.

Hitta frilansare inom copywriting & content writing

Arbetar du på ett företag som är i behov av copywriters eller content writers? Det finns olika konsultmäklare med en plattform för frilansare som matchar företag med specialister inom bland annat content. De matchar ert företag med utvalda copywriters och content writers som passar in i den roll som just ni söker. Skapa ett konto och publicera en annons för att hitta frilansare på ett snabbt, smidigt och enkelt sätt. Slipp mellanhänder och äg er egen rekrytering för att hitta ert nästa stjärnskott.

Hur mycket kan man tjäna genom att skriva texter?

När du söker jobb som skribent får du ofta lämna en kunskapsförteckning, exempel på tidigare jobb samt en offert över hur mycket du vill ha betalt. Det är inte alldeles enkelt att sätta en rimlig prislapp på sina texter men det finns lite ungefärliga riktlinjer att gå efter. Man tar, i princip, alltid betalt per ord man producerar och följande mall kan vara prismässigt rimlig:

  • 0,10-0,20 kr/ord – En väldigt enkel text utan speciella förkunskaper.
  • 0,20-0,50 kr/ord – Texter inom ämnen där skribenten har förkunskaper eller har tillgodosett sig kunskaper genom research.
  • 0,50-1 kr/ord – I detta prisintervallet skall texter av högsta kvalitet med hänseende till beställarens krav produceras.

Det är inte helt ovanligt att man i början får ta lite mindre betalt för att visa på sina kunskaper, om beställaren blir nöjd och vill beställa fler texter kan man alltid försöka förhandla upp priset.

Hur tar man betalt som content writer?

Normalt tar man betalt för sin text efter att den levererats, ibland kan viss förskottsbetalning förekomma men först då man redan producerat en text så att beställaren kan avgöra kvalitén. Normalt förfarande är att man som skribent anger sina priser exklusive moms, detta eftersom beställaren ofta är ett företag som alltid hanterar priser exklusive moms.

Om man inte har ett eget företag man kan fakturera genom, kan man med fördel använda sig av Frilansfinans som hjälper dig med det administrativa och sedan betalar ut lön till dig. Fakturera efter avslutat uppdrag eller på månadsbasis, det ser mest professionellt ut.

Andra extrainkomster 

Låna ut pengar till företag 

Ett annat sätt att få en extrainkomst är genom att låna ut pengar till företag. Detta kan vara en smart strategi för att generera extra inkomst. Som privatperson fungerar du i det här fallet som en finansiär för företag i behov av kapital. Genom att investera dina pengar i företag får du möjlighet att ta del av deras framgång och expansion, samtidigt som du bidrar till att stimulera ekonomin. Läs mer om att låna ut pengar till företag

SENASTE TIPSEN