Extrainkomster.nu

Skatt på extrajobb?

Hem > Skatt på extrajobb?

Skatt på extrajobb?

En av de mest frekvent återkommande frågorna är hur man skattar på sina extrainkomster (bisysslor.) Det enkla svaret är att det kan skilja mycket från fall till fall, men Skatteverket tittar bland annat på om extrasysslan har syftet att inbringa pengar på återkommande basis. Engångsjobb och sporadiska försäljningar medför allt som oftast inget skatteansvar.

Hobby eller i vinstsyfte?

Har du din extrasysselsättning på sidan om som en bisyssla på hobbynivå kan det räcka med att du betalar vanlig skatt procentuellt på din extrainkomst. Om du däremot bedriver en affärsverksamhet som är tänkt att inbringa pengar, då kommer du bli rekommenderad att starta ett företag, förslagsvis en enskild firma. Det är naivt att tro att man kan lura Skatteverket på pengar. De har idag moderniserat sina metoder och har många kanaler, forum och sidor som de bevakar.

Jobbar du på frilansbasis kan du använda dig av “Frilans Finans” som hjälper dig med bokföringsbiten, du kommer få lön från dem för de jobb du gör åt någon annan. Dessa pengar kommer vara skattade och klara och räknas in i din årsinkomst. Detta alternativ är enbart lönsamt om din verksamhet är sporadisk och inte omsätter speciellt mycket pengar. Vid större omsättning kommer du tjäna på att starta ett eget företag.

Alla pengar du tjänar vid sidan om din ordinarie anställning måste tas upp och redovisas i din deklaration. Ibland kan vissa siffror finnas förtryckta, ibland måste du fylla i allt på egen hand.

Fullständiga skatteregler och hjälp på traven får du på skatteverket.se

Vilken bolagsform ska jag välja?

Skattemässigt ger ett aktiebolag det förmånligaste resultatet, där har man möjlighet att skjuta upp vinster i så kallade periodiseringsfonder. I ett aktiebolag kan man även göra en aktieutdelning som inte beskattas på samma sätt som om man tar ut lön. Även om dessa två sätt har begränsningar hjälper det ändå till att lätta på skattetrycket.

I en enskild firma får man betala omkring 50% i skatt på årets vinst, det är inte ett speciellt förmånligt alternativ för företagaren. En annan nackdel med att ha en enskild firma är att man går in med hela sin privata ekonomi med firman, man är i princip ett med sin firma. Om det sedan skulle bli sämre tider måste man täcka upp med sina egna pengar.

SENASTE TIPSEN