Extrainkomster.nu

Skatt på extrajobb?

Skatt på extrajobb?

En av de mest frekvent återkommande frågorna är hur man skattar på sina extrainkomster (bisysslor.) Det enkla svaret är att det kan skilja mycket från fall till fall, men Skatteverket tittar bland annat på om extrasysslan har syftet att inbringa pengar på återkommande basis. Engångsjobb och sporadiska försäljningar medför allt som oftast inget skatteansvar.

Hobby eller i vinstsyfte?

Har du din extrasysselsättning på sidan om som en bisyssla på hobbynivå kan det räcka med att du betalar vanlig skatt procentuellt på din extrainkomst. Om du däremot bedriver en affärsverksamhet som är tänkt att inbringa pengar, då kommer du bli rekommenderad att starta ett företag, förslagsvis en enskild firma. Det är naivt att tro att man kan luta skatteverket på pengar. De har idag moderniserat sina metoder och har många kanaler, forum och sidor de bevakar.

Jobbar du på frilansbasis kan du använda dig av “Frilans Finans” som hjälper dig med bokföringsbiten, du kommer få lön från dem för de jobb du gör åt någon annan. Dessa pengar kommer vara skattade och klara och räknas in i din årsinkomst. Detta alternativ är enbart lönsamt om din verksamhet är sporadisk och inte omsätter speciellt mycket pengar. Vid större omsättning kommer du tjäna på att skaffa sig ett eget företag.

Alla pengar du tjänar vid sidan om din ordinarie anställning måste tas upp och redovisas i din deklaration. Ibland kan vissa siffror finnas förtryckta, ibland måste du fylla i allt på egen hand.

Fullständiga skatteregler och hjälp på traven får via skatteverkets sida verksamt.se

SENASTE TIPSEN