Extrainkomster.nu

Spara pengar i vardagen

Hem > Spara pengar i vardagen

Spara pengar i vardagen

Om man bara visste hur mycket pengar det går att spara på att vara smart i vardagen skulle nog alla börja praktisera det. Det första steget över att sluta slösa pengar på onödiga saker är att bilda sig en uppfattning om- och börja överblicka hur ens ekonomi ser ut. Med hjälp av våra tips kan du enkelt börja spara pengar i vardagen.

Ta reda på hur mycket pengar du gör av med

Skriv, under en månads tid, upp alla inköp du gör, att spara kvittona kan vara en god idé så att du inte glömmer något. Dela sedan in inköpen i olika kategorier enligt följande:

  • Mat hemma – Hit hör all mat som du köper, lagar och äter hemma.
  • Mat ute – Här placerar du all mat som du äter på restaurang eller på snabbmatsställen.
  • Hämtmat – Här hamnar den färdiga mat du tar med dig hem. Här bör du även placera snabbmat såsom frysta pizzor och frysta pajer och färdigrätter.
  • Godis och läsk.
  • Övrigt – Inom denna kategorin hamnar sådant som du egentligen inte behöver men som du ändå unnar dig. Exempel på sådant kan vara tidningar, lotter eller andra onödiga förbrukningsvaror.
  • Nöjen – Här hamnar cafébesök, bio, teater o.s.v.

När du kommit så här långt har du en ganska bra bild av hur mycket du gör av med på de mest känsliga områdena. De fasta kostnaderna gällande hemmet ger oftast inte ett så stort utrymme för besparingar.

Gör en budget

När du sammanställt allting, kan du ganska lätt överblicka hur mycket pengar du gör av med inom respektive kategori. Kanske är det skrämmande att verkligen se hur mycket pengar som går åt, så är verkligheten för många, de konsumerar utan att riktigt veta hur mycket de egentligen gör av med. Fundera över var du kan spara in pengar, poster som lätt brukar gå att åtgärda och sänka är: Hämtmat, snabbmat, utemat och övriga nöjen. Vår rekommendation är inte att man ska spara in på allt, det är alltid idé att prova sig fram för att hitta en god balans mellan sparande och nöjen.

Gör en ny budget för kommande månad där du skriver hur mycket du vill- och tror att du kommer spendera på respektive post i listan. Om det känns svårt att göra budget för en hel månad så kan du gott göra en veckobudget.

Dra ned på övriga kostnader

Övriga kostnader som man kan spara in på är exempelvis följande:

  • Elförbrukningen – Släck de lampor du inte behöver ha tända i hemmet, glöm inte att släcka helt när du går ut. Laga mat i storkok och frys in, då behöver du inte använda spisen lika frekvent och slösar då inte lika mycket på strömmen. Använd gärna lågenergilampor, de är lite dyrare i inköp men brukar oftast betala tillbaka de pengarna relativt snart. Se över ditt elavtal, kanske finns det billigare alternativ? Elpriskollen.se kan hjälpa dig att jämföra olika elleverantörer, de hjälper dig även att byta om de skulle hitta någon bättre.
  • Försäkringar – Man SKA varje år se över sina försäkringar. Behöver du verkligen den där extra livsförsäkringen? Dessutom så ska man ta in offerter / priser från andra försäkringsbolag och därmed sänka sin försäkring.  Det man kan räkna med är att premien höjs VARJE år.  På detta sätt kan man lätta spara flera hundralappar.
    En bra sida att besöka är:   Konsumenternas.se
  • Transportkostnaderna – Använd bilen så lite du bara behöver, bensin är dyrt och det är mycket billigare att nyttja de kommunala färdmedlen i de fall det är möjligt. Måste du ändå ta bilen bör du planera ditt bilåkande, att handla på väg hem från jobbet istället för att åka en extra gång kan göra mycket pengar i det långa loppet. Undersök möjligheterna till samåkning med grannar eller bekanta, detta kan göra mycket i plånboken.
  • Lån och räntor – Har man lån med dyra räntor kan man spara väldigt mycket på att flytta över lånen till en annan bank eller samla alla små lån hos en och samma långivare. Det finns idag en god prutmån hos de flesta banker bara man är lite envis och kan visa upp en god ekonomi samt ett sparsamt tänkande. Det finns idag ett flertal jämförelsetjänster där man kan se om man kan få lån, samt om man kan få samla sina lån hos någon annan bank.
    Exempel på sådana är: Lendo.se och Compricer.se
  • Välja billigare alternativ – När man handlar ställs man ofta inför valet om man skall köpa märkesvaror eller lågprisalternativ. I vissa fall kan lågprisalternativen vara lika bra som de dyrare. När de gäller mat kan man absolut prova sig fram, kanske skiljer det sig något i smak och näringsinnehåll men det är ofta marginellt. När det kommer till kläder kan man kanske välja billigare alternativ ibland, baskläder såsom linnen och t-shirts syns inte så mycket och det kan vara svårt att avgöra om det är ett dyrt eller billigt märke.
  • Shopping – Om man ändå vill shoppa tex nya kläder, kosttillskott, böcker och liknande använd då gärna en gratis cashbacktjänst som tex REFUNDER.  Då får du återbäring på ditt köp. Läs mer om hur man sparar pengar med Refunder här.

Var smart men ge inte efter på kvalitén.

Att spara kan vara både roligt och tråkigt. Särskilt i början av ens sparande kan det upplevas som känns trist och meningslöst. Man får ändå inte så mycket pengar över samtidigt som man inte kan göra något kul. Så behöver det inte vara, då kanske man sparar för mycket. En lagom nivå är alltid bäst, man måste få unna sig saker då och då och när man sparat ett tag kommer man ändå kunna se pengarna växa på sparkontot. Det behöver inte gå jättesnabbt, se till att alltid behålla pengar till oförutsedda utgifter, detta utanför ditt ordinarie sparande.

Var noga med att du mår bra, låt inte sparandet ta överhanden över din vardag, du måste fortfarande vara du och sparandet bör vara en rolig sak och något du kan se att du har nytta av i framtiden. Lycka till!

SENASTE TIPSEN