Extrainkomster.nu

Passiv inkomst

Hem > Passiv inkomst

Passiv inkomst

En passiv inkomst är en inkomst du får återkommande trots att du inte lägger ner något arbete. Det arbete och den tid du har investerat en gång ger dig betalt om och om igen. Ett drömscenario för de flesta och på många sätt något som är lättare att uppnå än många tror.

Det gäller bara att hitta sin egna formel för en passiv inkomst. Många förknippar en passiv inkomst med extrem rikedom eller drömmen om en tidig pensionering, den så kallade FIRE-rörelsen (läs mer om den på Wikipedia). Men en passiv inkomst kan också vara ett litet komplement och tillskott till en vanlig förvärvsinkomst. Något som gör att du kan vara ledig en vecka extra om året, köpa en ny tv eller måla om huset. Allt beror på hur många bäckar du behöver och i vilken storlek de måste vara för att ge dig det liv du vill ha.

Passiva inkomster – exempel

Olika passiva inkomster har olika insatser. En del kräver kapital, andra många timmars arbete, andra kräver både och. När du letar efter rätt passiv inkomst för dig ska du alltid gå på det du känner dig trygg med, fundera på vilka intressen du har, vilken kunskap du besitter och inom vad du kan få ut maximal effekt. Vill du fördjupa din kunskap om passiva inkomster ska du läsa mer på kameo.se. De ger utmärkta tips och vägledning för passiva inkomster, hur du kommer igång, olika investeringsstrategier och risker.

Låna ut pengar till företag

Ett exempel på en passiv inkomst som kan vara väldigt effektiv är att låna ut pengar till företag. Som privatperson kan du agera kreditgivare till företag som behöver finansiering och på så sätt låna ut dina pengar till företag som behöver lån. På så sätt kan du dra nytta av företagens tillväxt och samtidigt bidra till ekonomins utveckling. 

Genom att låna ut dina pengar får du avkastning på ditt lånade belopp – räntan du får kan ge en ganska stabil passiv inkomst över tid. 

Lista på passiva inkomster

 • Aktier och fonder – förvalta ditt kapital och låt det växa genom kloka placeringar. Underskatta dock inte arbetet som krävs för att underhålla en portfölj.
 • Sparkonto med ränta – för den som inte är det minsta riskbenägen med sitt kapital är ett sparkonto en trygg hamn.
 • Uthyrning – tänk inte bara Airbnb, utan även material och fordon.
 • Kunskap – läromedel oavsett ämne och kanal (bok, video, ljud) är en guldgruva för den som hittar en framgångsrik nisch.
 • Skapande – royalties för musik, böcker och film kan bli the gift that keeps on giving. Tänk jullåt som spelas varje år. Klirr klirr i kassan.
 • Uppfinn något och få patent (läs mer på Patent och registreringsverket)
 • Solceller – elpriserna har gjort att du som investerat i ny teknik kan sälja överskott.
 • Skogsbruk – en långsiktig investering särskilt dina yngre släktingar kommer tacka dig för.
 • Långivning – har du kapital kan du låna ut till ränta eller investera dina pengar i bolag du tror på.

Passiv inkomst – tips

Det finns fler saker att ta hänsyn till förutom var du har dina intressen, vilket startkapital du har och hur mycket tid du kan investera för att få en bra passiv inkomst. Tips finns det gott om på nätet och hos förståsigpåare. Sorteras självklarheter och subjektivt slask bort ska du ha det här i åtanke:
 • Tänk en och två gånger om du ska binda din passiva inkomst till en fysisk plats, det begränsar dig och kan försvåra att skala upp.
 • Våga tänk stort – ska du sälja kunskap i en bok begränsa dig då inte till Sverige. Skriv på engelska och nå potentiellt många många fler marknader.
 • Tänk på skatten – den varierar beroende på vilken typ av verksamhet din passiva inkomst är. Läs mer på skatteverket.se.

SENASTE TIPSEN