Extrainkomster.nu

Tjäna pengar på din blogg

Hem > Tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din blogg

Detta förslag till en extra inkomst är något de allra flesta kan klara av, det behöver inte vara särskilt svårt att börja tjäna pengar genom sin blogg. Här får du några värdefulla tips kring hur du startar- och börjar tjäna pengar på din egen blogg.

Hur skapar jag min egen blogg?

Det första man bör fundera över är om man vill vara medlem i en gratis bloggportal och ha sin blogg där. Då får man räkna med att det kommer publiceras reklam på bloggen, denna reklam får man själv inte ta del av intäkterna för. Vissa portaler har alternativ där man kan betala till lite extra för att på så sätt slippa ofrivillig reklam. Vill man istället ha bloggen på en egen domän skaffar man en sådan via ett webbhotell, med detta alternativ kan man även välja sitt eget namn på bloggen. Detta renderar i ett kortare- och mer lättmemorerat namn på bloggen. Med hjälp av våra tips kan du enkelt starta en blogg gratis och tjäna pengar på den.

Vi rekommenderar följande bloggportaler:

Vill du blogga anonymt?

Många väljer att blogga anonymt under en pseudonym eller ett smeknamn, detta är ett lämpligt alternativ om man inte vill att alla ska kunna veta vem man är. Om man skriver om väldigt privata saker eller saker man inte vågat berätta förut, kan det ibland kännas bättre att ha en anonym blogg. Man får dock ta i beaktning att eventuella läsare tenderar att få ett större intresse för bloggen om de vet vem bloggaren eller bloggerskan är. Det ökar chansen att besökarna ska kunna identifiera- och känna igen sig med blogginnehavaren och på så sätt bli en återkommande besökare.

Det är viktigt att tänka på att det man skrivit finns tillgängligt på de flesta sökmotorer, har man publicerat detta i samband med sitt riktiga namn kan folk med lätthet hitta det genom en enkel Googlesökning. Sådant material kan sparas under lång tid. Ett alternativ är att lösenordsskydda sin blogg, då ska sökmotorer samt oönskade besökare inte kunna komma åt det man publicerat.

Hur tjäna pengar på min blogg?

Locka besökare

Nyckeln till en ekonomiskt lyckosam blogg är mängden besökare man lyckas knyta till sig, återkommande besökare är av absolut största värde. Det första steget är att fundera över vilka besökare man vill attrahera, man bör sätta ett tema på sin blogg vilket man, i första hand, strikt bör hålla sig till. Att sväva ut och skriva om lite av varje får ofta till följd att man faller in i mängden bland alla andra bloggar. Stick ut, nischa dig inom något smalt ämne och skriv så personligt du kan utan att för den sakens skull släppa efter på din önskade integritet.

Skriv nyskapande, bryt det sedvanliga bloggmönstret att skriva om mode, shopping, sex o.s.v. Konkurrensen inom de största områdena är oerhört stor, varför konkurrera när du har chansen att skapa något nytt? Försök att hålla en hyfsad längd på varje blogginlägg, att bara skriva några rader hit och dit kommer inte vara särskilt attraktivt, varken för besökaren eller för sökmotorer som Google. Minst 250 ord/inlägg kan vara en god tumregel att följa.

Inom bloggvärlden är besökare=pengar, har du ingen god besökarstatistik att visa upp kan du inte heller räkna med att tjäna några pengar på bloggen. Se till att du har en statistiktjänst kopplad till din blogg. (De flesta portaler erbjuder detta redan idag.) Ta sikte på 100 besökare om dagen, det kan vara ett första delmål och samtidigt ett bevis på att det du skriver om faktiskt har potential att locka läsare.

Förvandla besökare till pengar – börja tjäna pengar på din blogg

När du väl kommit så långt att du har en strid ström besökare till din blogg kan du börja fundera på att monetarisera den. För detta krävs att du under minst 3 månaders tid haft många och återkommande besökare, att besökartrenden hela tiden pekar uppåt är ett starkt argument vid exempelvis annonsförsäljning. Det finns olika sätt att göra om besökare till pengar och det är alltid klokt att testa olika alternativ för att se vilket som ger den bästa avkastningen. Nedan får du förslag på vilka olika varianter du kan använda dig av:

  • Sälja annonsplatser – Att, på din blogg, upplåta utrymme för företag att annonsera på, är kanske det allra vanligaste alternativet till att inbringa en inkomst från sin blogg. Ibland blir blogginnehavaren kontaktad av företag som vill köpa annonsplatser, ibland får man själv kontakta företag för att tala om att man har en blogg, värd att annonsera på. Här är relevansen av största vikt, om du med din blogg attraherar en målgrupp vilken företaget i fråga är intresserat av, ja då kan du ta betydligt mycket mer betalt för annonsplatsen. Det normala förfarandet är att man säljer annonsplatser på överenskommen tid; 3, 6 eller 12 månader.
  • Affiliatemarknadsföring – Genom att placera affiliatereklam på din blogg kan du tjäna mycket pengar. Leta efter affiliateprogram som du tror passar dina besökares intresse. Om du till exempel driver en blogg om spel & dobbel kan ett affiliateprogram för betting vara väldigt relevant. Läs mer om hur du kan börja med affiliate-annonsering.
  • Google Adsense – Googles eget annonsalternativ; Adsense är väldigt smart i det avseendet att det dels kan visa annonser som är relaterade till den text de placeras i anslutning till. Dels kan de visa annonser som riktar sig till besökaren genom att visa sådant som denne tidigare visat sig intresserad av. Med detta alternativ får du betalt per klick som besökaren utför. Vanligen ligger ersättningen på 0,5-10 kr/klick.
  • Gåvor – Det är inte helt ovanligt, att som blogginnehavare, bli kontaktad av företag som vill ge dig produkter eller gåvor i utbyte mot att du, på din blogg, skriver några rader eller publicerar en bild på deras produkt. Det blir en utmärkt marknadsföringskanal för företaget, här gäller det ofta att du kan visa upp vilka typer av besökare du har, var de kommer i från och vilken ungefärlig ålder de har. Detta hjälper statistikprogrammen dig med.
  • Nyhetsbrev – är ett bra sätt att att hålla kontakt med besökare som är intresserade av ens innehåll. Se bara till att inte glömma bort att skicka ut några nyhetsbrev med jämna mellanrum. En bra tjänst för att skapa nyhetsbrev är GetAnewsletter. Gratis konto med 100st prenumeranter är en bra början och lätt att öka efterhand till bra priser.

Hålla liv i bloggen

Med den konkurrens som idag råder inom bloggbranschen är det svårt att hålla kvar kräsna besökare på sin blogg. Det krävs täta och återkommande uppdateringar och inläggsflöden. Det är ofta en balansgång att hålla kvar den röda tråden genom hela bloggandet samtidigt som man skapar och skriver om nya saker. Det som en gång attraherat besökaren är även det besökaren vill om han/hon återvänder. Det bästa tipset är att inte skriva för brett, håll dig till det speciella och för dig utmärkande.

Låt inte bloggen vila allt för länge, några dagar kan vara rimligt men helst inte mer då detta lätt får intressenter att tappa intresset. Detta är ett ställningstagande man bör ta innan man börjar blogga, hur mycket tid man vill lägga ned på bloggen. Försök bli ett med dina besökare, fundera över vad de vill ha. Ju personligare du är desto större chans är det att besökarna återkommer.

Studera din besökarstatistik regelbundet, notera om du under perioder tappar besökare och gå tillbaka till vad du skrivit under just dessa perioder. Att genom statistiken analysera vad läsarna vill ha kommer göra dig bättre som bloggare och därmed öka chanserna till de riktigt stora pengarna.

SENASTE TIPSEN